Bakgrund/Utgångsläge

Malmö då

Malmös historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden, men spåren efter de första människorna är betydligt äldre än så. Malmö var länge en av Sveriges största industristäder och genomgick en stor förändring under 1900-talet. Staden utvecklades från världskrigets utbrott 1914 till Berlinmurens fall 1989 till en av den svenska folkhemsmodellens mönsterstäder med en omfattande industri. 1950 fanns det i Malmö 539 olika fabriker, sysselsättningen var hög och man fick rekrytera arbetskraft från andra länder. Malmö var en av Sveriges rikaste städer med en hög skattekraft.

Redan under slutet av 1950-talet började dock konkurrensen från andra länder bli kännbar, vilket först drabbade textilindustrin. 1974 var Kockums världens största kommersiella varv utanför Japan och man uppförde samma år den stora bockkranen som kom att bli en symbol för Malmös industriella styrka. Oljekris och ökad konkurrens slog under de kommande åren hårt mot västvärldens industristäder och 1986 upphörde Kockums civila fartygsproduktion. Bockkranen monterades ned och lämnade staden. Malmö förlorade mängder av arbetstillfällen och folkmängden sjönk.

Malmö blev tvunget att omdefiniera sig själv och har under de senaste decennierna börjat en stor omvandling. Tillkomsten av MCS 1995, Malmö högskola 1998 (universitet sedan 2018), Öresundsbron 2000 och Citytunneln 2010 pekade mot en ny framtid, en entreprenörsanda och ett nytt sätt att ta sig an utmaningar. Dessa är några initiativ av många som har bidragit till att Malmö har utvecklats från traditionell industristad till en ung, innovativ stad som kontinuerligt vidareutvecklas i samverkan mellan det offentliga och det privata.

Ett axplock av det som tillkommit i Malmö de senaste 15 åren:

 

Text

Malmö nu

357 377 invånare gör Malmö till Sveriges tredje största stad (31/12/2022). Idag är Malmö Sveriges nionde yngsta kommun och har den lägsta medelåldern i Skåne. På 20 år har befolkningen ökat med 89 000 invånare – en ökning med 34 %, vilket gör Malmö till den stad i Sverige som växer snabbast. Här finns ett blomstrande näringsliv med stark tillväxt och stor framtidstro. Det startas många nya företag och redan etablerade företag väljer att förlägga sin verksamhet till Malmö. 3 382 nya företag startades under 2021. En ökning med 8,7 %. Att det har tillkommit många nya företag speglar den företagsamhet som finns i Malmö och den förändring som staden har genomgått – från en struktur med ett antal stora företag till en struktur med många små och medelstora företag. Näringslivet omfattar många olika branscher, vilket ger staden en bra bas och bredd. Antalet arbetsställen har ökat markant, till exempel så arbetar idag fler människor i Västra hamnen än de som en gång arbetade på varvet. 2021 hade Malmö 193 642 anställda fördelade på 39 107 arbetsställen. Antalet anställda och arbetsställen i Malmö har ökat med 42 % respektive 47 % på 15 år. Över hela staden pågår kraftfulla satsningar för dagens och morgondagens Malmöbor och företag. Nyhamnen i direkt anslutning till Centralen är Malmös just nu största stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans investerar vi i en stad i ständig rörelse. Kreativ, miljömedveten, framåt och med expansiva infrastruktursatsningar och ett fantastiskt läge i Nordens största arbetsmarknadsregion.

I centrala Malmö ligger Malmö universitet med sina 24 000 studenter fördelat på 130 program och 400 kurser. I Malmö City finns även World Maritime University sedan 1983 – en enhet som organisatoriskt sorterar under FN. Utöver universiteten finns dessutom möjlighet att studera på bland annat konsthögskola och teaterhögskola som även dessa ligger i stadskärnan. Malmö utsågs till Årets Studentstad 2021/2022 med motiveringen:

”Den stad som erhåller utmärkelsen Årets Studentstad ska präglas av god samverkan mellan studenter, stad och lärosäte, och det är med stolthet som SFS utser Malmö till Årets studentstad 2021/2022. Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning. Malmö stad, Malmö universitet, Malmö studentkår och Odontologiska Studentkåren Malmö bedriver ett strukturerat arbete för att stärka studentstaden Malmö. Malmö är en studentstad att studera, leva och trivas i. Staden värnar om studenternas välmående och visar på ett välintegrerat studentinflytande i alla processer.

Linn Svärd, Vice ordförande Sveriges förenade studentkårer

Det är inte bara studenter som upplever ett gott samverkansklimat i Malmö. Detta har länge varit centralt i arbetet för att utveckla staden. MCS etablerades redan 1995 och dess organisationsstruktur kopierades när Destinationssamverkan Malmö bildades 2008. Ytterligare samverkansorganisationer följde såsom På Limhamn 2010 och på senare år även BID Sofielund 2014 och BID Möllevången 2019. Att samverka är del av stadens och dess aktörers DNA.

Värt att veta: vanligtvis står ju BID för Business Improvement Districts, men i Malmömodellen står det för Boende, Integration och Dialog.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats.